Raženi kruh bez kvasca
Sastojci
500 gr. raženog brašna
1 žlica sode bikarbone
1 žlica soli
500 ml. mineralne vode
Postupak rada
Povezati suhe sastojke, dodati mineralnu vodu i dobro promješati kuhačom ili mikserom sa spiralama.
Tijesto miješati otprilike 5 min.
Kalup za kruh premazati maslinovim uljem i prebaciti tijesto.
Površinu kruha još malo premazati uljem i posuti sjemenkama po želji.
Staviti u zagrijanu pećnicu na 180°C i peći 60 min.
Temperaturu i vrijeme pečenja prilagodite vašoj pećnici.
Kruh je nakon pečenja vlažniji, pa zato preporučujem da se peče bez papira za pečenje kako bi se što bolje ispekao.
Uzmite čačkalicu i provjerite unutrašnjost kruha.
Napominjem opet da je inače vlažniji od tipičnog kruha, pa se nemojte zbuniti ako je mekan, bitno da čačkalica izađe čista.
Nakon što je kruh pečen, premažite koricu sa malo mješavine ulja i vode.
Ohladiti i kruh je spreman za jelo.
Ovaj raženi kruh je intezivnog okusa raže i dosta se ističe. Kad se jede sa određenim vrstama namirnica ili namaza, okus raže lijepo dominira što vjerujem da će svakog ljubitelja žitarica ugodno iznenaditi.
Moze li se ovaj recept koristiti u aparatu za pravljenje kruha?
Sviđa mi seSviđa mi se
Pozdrav Hrvoje!
Nisam nikada probala, pa ti ne znam reći. Kruh ne sadrži kvasac, pa mislim da nije potrebno da ide u takav aparat? Svakako mi se javi ako probaš. 😊
Sviđa mi seSviđa mi se