Pirov kruh sa makom
Sastojci
500 gr. pirovog brašna
1 žličica soli (10 gr.)
1 žličica šećera (10 gr.)
1 paketić suhog kvasca (7 gr.)
400 ml. mlake vode
Postupak rada
Brašno staviti u veću zdjelu i dodati mu sol, šećer, suhi kvasac i sve dobro povezati.
Dodavati lagano vodu i mješati dok se masa ne pretvori u tijesto.
Pokriti i ostaviti 15 min,
Još jednom kratko izmješati i ostaviti tijesto da nadođe 45 min.
Tijesto mora biti malo rijeđe pa preporučujem mješati kuhačom.
Kalup za kruh prekriti papirom za pečenje i prebaciti tijesto.
Kruh zarezati po površini, premazati uljem, posipati sa mljevenim makom i sezamom.
Ostaviti kruh da ostoji još dodatnih 20 min te ubaciti u pećnicu koja je zagrijana na 200°C.
Peći 30 min na 200°C, te smanjiti na 180°C i još peći 15 min.
Vrijeme i temperaturu prilagodite vašoj pećnici jer ne rade sve isto.
Ubodite čačkalicu u sredinu kruha i ako izađe čista znači da je gotov.
Ohladiti i kruh je spreman za jelo.