Stracciatella torta bez šećera i brašna
Sastojci
Biskvit
6 bjelanjaka
100 gr badema
2 žlice wheya od vanilije
100 gr zamjene za šećer (ja koristim tekuću steviju)
žličica praška za pecivo
Krema
6 žumanjaka
200 gr zamjene za šećer
žličica arome od vanilije
500 ml mlijeka
3 želatine
500 ml vrhnja za šlag
100 gr tamne čokolade
Postupak rada
Biskvit
Bademe usitniti u brašno, dodajte whey i prašak za pecivo.
Bjelanjke istući i na pola miksanja polako dodavajte sladilo.
Dodati suhu smjesu bjelanjcima i pažljivo preklapati dok se ne poveže.
U kalupu promjera 26 cm na dno staviti papir za pečenje i premazati samo dno uljem.
Izliti smjesu u kalup, poravnati i peći u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 15-20 min dok ne porumeni.
Kad je biskvit gotov, ukloniti mu papir za pečenje.
Biskvit vratite u kalup i prelijte sa 50 ml toplog mlijeka, ostaviti da se ohladi.
Krema
Želatinu pripremiti po uputama na pakiranju i ostaviti sa strane da nabubri.
Žumanjke pjenasto umutiti sa sladilom i aromom od vanilije.
500 ml mlijeka prokuhati, dodati smjesu od žumanjaka i miješati dok ponovno ne prokuha.
Kad ste kremu uklonili s vatre, dodati želatinu i dobro promiješati dok se ne otopi.
Kremu prohladiti.
Ohlađena krema treba biti rijetka.
U zdjeli umutite slatko vrhnje i dodajte mu kremu s žumanjcima, naribanu tamnu čokoladu
i sve još jednom dobro promiješati ručnim mikserom.
Kremu izlijte preko biskvita i ohladite nekoliko sati ili najbolje preko noći.
Ukrasite po želji ili prelijte s ganachom.