Hummus – namaz od slanutka
Sastojci
250 gr. slanutka
60 gr. tahinija
50 ml. limunovog soka
žlica maslinovog ulja
sol, kajenski papar, češnjak u prahu, slatka paprika
4 žlice vode
Postupak rada
Tahini prebacite u multipraktik i izmiksajte ga s limunovim sokom dok se ne zgusne (1 min).
Dodajte češnjak u prahu, maslinovo ulje, slatku papriku i pola žličice soli, miksajte još dodatnu minutu.
Sada možete dodati polovicu slanutka kojeg ste prethodno oprali i ocijedili ako koristite onaj iz konzerve.
Izmiksajte dobro u gustu smjesu i dodajte ostatak slanutka kojeg će te isto izmiksati.
Kada se slanutak izmiksao, dodajte 3 žlice hladne vode kako bi hummus postao kremast.
Probajte i po želji dodajte začine.
Servirajte ga hladnog uz svježe povrće, čips, kruh ili štapiće.
Hummus može izdržati nekoliko dana u hladnjaku.
Tahini – pasta od sezama
Što je tahini i zašto ga trebamo koristiti?
- Fin orašasti, slatkasti okus s tek malo gorčine, ova je pasta izvrstan dodatak slanim i slatkim jelima. Najpoznatija je kao neizbježan sastojak u specijalitetima istočnjačke kuhinje.
- Tahini pasta dobiva se od sjemenki sezama. Dostupna je u trgovinama, no domaća verzija svakako će biti daleko ukusnija.
- Odličan preljev za razne salate.
- Sadrži mnogo vlakana.
- Dobar je za srce.
- Ima puno B vitamina, željeza, kalcija.
Sastojci
150 gr. sezama
4 žlice suncokretovog ulja
prstohvat soli
Postupak rada
Sezam lagano tostirajte na tavi dok ne počne puštati svoj miris, nemojte ga dugo tostirati.
Prohladite ga par minuta i prebacite u multipraktik.
Miksajte dok se sezam ne pretvori u prah, te dodajte žlicu do dvije maslinovog ulja kako bih se tahini lakše izmiksao.
Nastavite miksati 2-3 min i dodajte prstohvat soli.
Tahini prebacite u staklenku i držite u hladnjaku do mjesec dana.